{ "title": "Alevi Orucu", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/alevi-orucu.jpg", "date": "21.01.2024 04:51:55", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "
Alevi Orucu, Alevi orucunun bir diğeri adı da Muharrem ayı orucudur. Bütün inançlarda oruç ibadeti vardır. Alevi inancında da oruç tutmak ibadettir ve alevilerde oruç ibadetini yerine getirerek oruç tutarlar.

Muharrem ayı orucu nedir?Bu oruç neden tutulur?

Muharrem ayı Hicri takvime göre (Bu takvimin bir diğer ismi de Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem orucu da bu ayın ilk gününden başlar.
Muharrem orucunun geçmişi Adem peygambere kadar gider. Hz. Muhammed'de Muharrem orucu tutmuştur. Muharrem ayı orucu, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını ve doğrularını eksilerini ve artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda ise bireyleri daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine etken olur. Kişilerin nefis terbiyesine, Hacı Bektaş Velinin'de belirttiği gibi nefsini anlamaya vesiledir oruç. Muharrem ayı orucu aleviler için Adem peygamberden süregelen bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadet türüdür. Bunun dışında başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamın şehadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas orucudur. Bundan sebep Muharrem orucunun bir ismi de Yass-ı Matemdir. Aleviler muharrem orucu ile Hz. Adem'den günümüze süre gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zaman içinde Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeyte olan saygı ile insanlık değerlerine bağlılıklarını yinelerler. Aleviler yezide ve yezitte sembolleşen bütün kötülükleri kınarlar.

Muharrem Orucu nasıl tutulur?

Kurban bayramının ilk gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. Günün akşamı muharrem orucu için niyet edilir ve oruca başlanır. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki süre içinde yemek yenilmez veya içilmez. Gün batımı ile iftar açılır. Oruç süresi içerisinde (12 gün süresince) düğün, nişan, sünnet ve buna benzer törenler ve etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenmez. Kerbela şehitlerinin çektiği susuzluğu hissetmek amacıyla su içilmez su saf olarak da içilmemektedir. Vücut için gerekli olan su yenilen yemeklerden, çay, kahve, meyve suyu, ayran gibi sıvı gıdalardan karşılanabilir.) Muharrem ayı orucunun on ikinci gününden sonraki ise on iki imamların bu yolda şehit olan tüm kayıpların anısına on iki çeşit veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure pişirilerek o sene ki Muharrem orucu son bulur. Her şeyden önemlisi Alevilikte samimiyet esastır. Muharrem ayı orucuna da samimiyet çerçevesinde yaşamalıyız. Orucu çıkar hesapları ile tutmamalıyız. Yine bir kuralı yerine getiriyormuş gibi tutmamalıyız. Bütün bunlar bir yana ne yaptığının bilincine ulaşmıyor demektir. Muharrem ayı orucunda gönüllülük esastır. Kişi özgür iradesi ve öz bilinciyle oruç tutmalıdır. Başka inanç mensuplarının yaptıkları herhangi bir dayatma alevilerin inancına aykırıdır. Muharrem ayı Orucunda samimiyet ve değerlere bağlılık esastır. Muharrem ayı süresince düğün, nişan ve başka eğlencelerden uzak durmaya çalışmalıyız. Muharrem orucu aleviler için aynı zamanda bir yas durumudur. İmam Hüseyin'in acısını yüreğinde hissedebilenler, Celal Abbas'ın kolundan akan kanın yüreklerinden aktığını hissedenler kendilerini eğlenceden uzak tutar. Bunların yanı sıra temizliğe büyük önem verilmelidir. Aynı ortamı paylaşan farklı inançtan insanların hassasiyetlerine dikkat etmeliyiz. Bu noktada bir yandan alevilik inancını yaşarken diğer yandan da bazı şekilsel kurallar nedeniyle insanların alevilere, dolayısıyla alevilik inancına tepki duymaları engellenmelidir. Bu samimiyetle ve düşüncelerle oruç tutan cümle insanların oruçları Allah katında kabul olsun.
" } ] }