{ "title": "Gebelikte Oruç", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/gebelikte-oruc.jpg", "date": "21.01.2024 15:16:22", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "
Gebelerde oruç, Gebelerde oruç tutma durumu her ramazan tartışma konusu olur. Gebelik süresi boyunca anne adaylarının oruç tutması genellikle uzmanlar tarafından önerilmez. Bu durumun en önemli sebebi ise hamilelik döneminde anne adaylarının yeterli miktarda sıvı gıda almasının hamile olamayanlara göre daha önemli olmasıdır. Anne adaylarının yeterli sıvı almaması halinde annenin susuz durumda kalmasıerken doğuma kadar sebep olabilmektedir. Aynı şekilde gebe kadınların kan şekeri diğer bireylere göre daha kolay düşebilmektedir. Oruç sırasında uzun süre aç kalıma durumun da bu durum gelişebilir bulantı, kusma, mide ağrısı kabızlık gibi şikâyetler fazlaca görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli birtakım olaylar tespit edilmiş olan anne adaylarına (Diabet, erken doğum tehtidi, kanama hali, çift gebelik, gelişme geriliği tarzı gibi) oruç tutmaları tavsiye edilmez ve sakıncalı bulunur. Hamililikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve az az yemek yenmesi tavsiye edilir.

Lohusalık döneminde oruç: Lohusalık dönemi kadınların doğum sonrası ilk 6 haftalık dönemidir. Bu süreçte yeni doğum yapmış olan lohusa kadınların oruç tutmaları dinimizce haramdır.

Emzirme döneminde oruç: Emzirme sürecindeki annenin oruç tutması halinde bu anne sütünün miktarını ve kalitesini etkileyebiliyor. Bu durum bebeğin beslenmesini güçleştiriyor ve bebeğin yetersiz besin alarak birçok hastalığa yakalanmasına neden oluyor.

Gebelikte oruç tutmak isteyen anne adayları: Hamilelik sürecin de oruç tutmak isteyen anne adayları mutlaka doktorlarının veya diyetisyenlerinin gözetiminde oruç tutmaya başlamalıdır. Hamilelik sürecinde ve emzirme döneminde oruç tutan kadınlar aşağıdaki sıraladığımız durumlara dikkat ederek oruç tutmaya başlamalıdır;
" } ] }