{ "title": "Göz Damlası Oruç Bozar Mı", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/goz-damlasi-oruc-bozar-mi.jpg", "date": "21.01.2024 17:24:03", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Göz Damlası Orucu Bozar mı, Glokom, diğer adıyla yüksek göz tansiyonu, sinsi ilerleyen bir hastalıktır ve tedavi edilmediği zaman körlüğe neden olabiliyor. Bu durumda hastalığın tedavisi için göz damlası kullanmak şart. Ancak insanlar Ramazan ayında damla kullanımı konusunda kararsız kalıyor. Göz damlasının orucu bozacağı endişesi göz için ciddi riskler oluşturuyor. Bu konuya dair bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Akarsu, \"İlaç kullanımı özellikle de ilaçların zamanında kullanımı çok önemlidir diyor ve ramazan dolayısı ile kimi zaman hastalar ilacı ihmal edebiliyorlar, ilaç saatlerini oruç saatlerine kaydırabiliyorlar. Bunlar durumlar ilerleyen zamanlarda telafisi olmayacak görme kayıplarıyla sonuçlanabiliyor\" diye konuştu. Uzmanlar, vatandaşlar için kolay bir yöntem de öneriyor. Doç. Dr. Cengiz Akarsu, \"Pratik olarak damla damlatıldıktan sonra iki elleriyle bir dakika kadar göz çukurlarına bastırırlarsa hastalarımız, ilacın burna geçişini engelleyebilir ve sadece ilacın gözde emilimini sağlayabilirler\" şeklinde konuştu.

Göz damlasının kullanılıp kullanılmayacağı konusunda din alimlerinin görüşü de net. Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, bu konuda şöyle konuşuyor; \"Son zamanlardaki alimler göze ve kulağa damlatılan ilaçların, damlaların, orucu bozmayacağı kanaatindedirler. Bundan dolayı göz damlası ve kulak damlası orucu bozmuyor. Fakat göz damlası kullanmak zorunda olan insanlar Ramazan ayında yüksek göz tansiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklarda göz damlalarını rahatlıkla kullanabilirler\" dedi.

Orucu Bozan Haller:
Yemek, içmek ve cinsel ilişki orucu bozar. Ağızdan alınan haplar, şuruplar, pastil vs maddeler orucu bozar. Ancak iğne yaptırmak konusunda farklı görüşler vardır. Orucun yasakları, doğrudan söylenecek olursa yemek, içmek ve cinsel ilişkidir; tersinden söylenecek olursa orucun yasakları, orucun bozulmasına neden olan şeylerdir. İlk başta sayılan üç hususa dikkat edildiği takdirde oruç tutulmuş olur. Bununla beraber bazı davranışların, sayılan bu üç şeyin kapsamına girip girmediği konusunda gerekli kimi zamanda gereksiz tereddütler oluşabilmektedir. Bu durumlar orucun bozulmasına yol açmamakla birlikte, orucun genel havasına, anlamına ve amacına yakışmayan şeyler konusunda dikkatli olmak şartıyla oruç tutulabilir ve bozulmaz. İğne (Enjeksiyon), göz damlası, burun damlası, kulak damlası gibi ilaçların kullanılması mevzusunda çok gerekli bir zaruret durumu yok ise Ebu Hanife'nin buyurduğuna göre bu tür şeylerin orucu bozduğunu dikkate alarak oruç tutulması daha doğru olacaktır.
" } ] }