{ "title": "Hamileyken Oruç Tutulurmu", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/hamileyken-oruc-tutulurmu.jpg", "date": "21.01.2024 07:01:24", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Hamileyken oruç tutulur mu, Oruç tutmak dinimizin bize emrettiği, İslam'ın beş şartından birisidir. Müslüman bayanların hamileliği ramazan ayına denk gelirse oruç tutmak isteyecektir. Ancak hamileyken oruç tutmak konusunda çok hassa olunmalı ve dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bazı kişilerde oruç tutmak sakıncalı olabileceği gibi, bazı kişilerde ise oruç tutmanın zararı yoktur. Şunu belirtelim ki doktor tavsiyelerine uyarak sağlıklı beslendiği sürece ve doktor onayıyla oruç tutmanın hamilelere hiçbir zararı bulunmaz. Genelde hamilelerde şöyle bir düşünce vardır. Bebeğim sağlıklı olsun diye çok yemek yemenin daha iyi olacağı gibi bir düşünce vardır. Bundan dolayı oruç tutup, tutmamak arasında kararsız olurlar. Fakat hamilelikte çok yemek önemli olmayıp, doğru ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Az yeseniz bile sizin bebeğinizin alacağı besin miktarı yeterli olduğu sürece sorun olmamaktadır. Bu açıdan bakıldığında oruç tutmanın hiçbir sakıncası görülmemektedir. Başka bir düşünceye göre, uzmanlar hamilelikte az ve sık yemek yenmenin doğru olduğunu söylemektedirler. Buda oruçla ters bir durum olduğu söylenebilir. Bunlardan dolayı oruç tutmak annenin kararı ve doktorunuzun onayıyla oruç tutulup tutulamayacağı düşünülüp karar verilmesi gerekmektedir.

Oruç tutulması anne ve bebek sağlığına sakıncalı olduğu bazı durumlar vardır. Örneğin; anne adayı ciddi sağlık sorunları varsa, bebeğin durumunda ve gelişiminde herhangi bir sıkıntı görülüyorsa ve doktor onay vermezse oruç tutulmasına, anne o orucu tutmaması gerekir. Hamilelikte kusma, bulantı, midede ekşime ve ağrı gibi şikâyetler çok olmaktadır. Bu şikâyetler oruçlu isek daha çok başımıza gelebilir. Yine anne adayı susuzluk ve açlığa dayanamıyor ise oruç tuttuğunda halsiz düşüp bayılma riskleri artar. Hamilelikte bol sıvı tüketilmesi de bebek sağlığı açısından önemlidir. Bol sıvı tüketimi ve açlık kan şekerinin dengesini bozarak baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar yapabilir. Bunun yanında hamileyken oruç tutmak annenin kilo alımını hızlandırır. Çünkü uzun süreli, açlıklar metabolizmanın yavaş çalışmasına, annenin daha az kalori yakmasına neden olur. Akşam iftar sofralarında yenilen ağır yemekler de bu kilo alımını daha da hızlandırmaktadır. İşte bu gibi sebeplerden dolayı hamileyken oruç tutmanın sakıncaları görülmektedir. Zaten dinimiz kolaylıklar dinidir. Hamileyken ramazan ayında oruç tutamayanlar, daha sonra bu tutamadığı oruçların kazasını yapabilirler. Bunda hiçbir sakınca yoktur.

Anne adayı, oruç tutmak ve ibadetini bırakmamak istiyor ise dikkat edeceği bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Yapacağı ilk adım doktora gitmek kendisinin sağlığı ve bebeğin gelişimini, oruç tutmanın kendisine risk taşıyıp taşımadığı öğrenilmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Eğer sorun yok ise oruç tutabilirsiniz. Ancak kendinize bir doğru ve dengeli beslenme planı yapmalı buna da uymalısınız. Yapacağınız beslenme programında kesinlikle tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünleri olmalıdır. İftarda aşırı ve ağır yemeklerden kaçınılmalı, az yağlı yemekler tercih edilmelidir. Sahurda ise sindirimi kolay gıdalardan tüketilmelidir. Gündüz oruçlu ilen devamlı istirahat edilmeli, yorucu işlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca doktorun verdiği talimatlara uyulmalı, beslenme programı verdi ise o programın dışına çıkılmamalıdır.
" } ] }