{ "title": "Kaza Orucu", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/kaza-orucu.jpg", "date": "22.01.2024 00:39:45", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kaza Orucu, İnsanlar çeşitli nedenlerle ya da nedensiz yani özürsüz ve özürlü olarak geçmişlerinde oruç tutmamış olabilirler, tutamamış da olabilirler. Tutmadıkları oruçları güne gün olarak kaza etmeleri gerekmektedir. Bir kişi hasta olduğunda oruç tutamadığı gün için fidye verdiği zaman fakat iyileşirse eğer ayrıca bu oruçları kaza etmesi gerekir. Kaza orucu kimi kişi için bir nasip meselesidir. Çünkü Ramazan ayında nedensiz yani özürsüz olarak oruç tutmayan bir kişinin hatasını anlayarak kaza orucuna başlaması tövbe nimetine erdiğinin delili olmaktadır. Tövbe ise imandan sonra en büyük nimettir olmaktadır. Kaza orucu böyle bir kişinin Allah'ın lütfu ihsanıyla bir rahmet kapısına erişimini gösterir. Zira kaza orucu böyle durumlarda cennete girmeye hak kazanan kişilerin kolay şekilde sabırla imtihan edildiğine de işaret etmektedir. Kaza orucu farklı günlerde tutulabileceği gibi arka arakaya da tutulur. Yılın her günü kaza orucu tutmak mümkündür. Sadece Ramazan ayında ve bayram günlerinde kaza orucu tutulmaz. Ramazan bayramını bir gün olarak, Kurban bayramı da dört gün olarak düşünülür. Kaza orucu her gün tutulabilirken nafile orucu cuma ve cumartesi günleri tek olarak tutulmaz. İkisi birlikte ya da bir gün önceki ve sonraki günler dahil edilerek tutulmaktadır. Örnek verecek olursak eğer perşembe-cuma günü, cuma-cumartesi günü, cumartesi-pazar günü gibi olur. Pazar günü tatil ve dinlenme günü olduğundan dolayı bu günde oruç tutmak kolay olduğundan bazı kişiler sadece bu günde kaza orucu tutmanın hükmünü sorar.

Kaza orucu tutulurken niyet kalple olur. Yani bir kişi kalbinde yarın oruç tutacağım diye kesin bir niyet geçirdiğinde bu yeterli olacaktır. Fakat vesveseyi önlemek amacıyla kaza orucu tutacağı günün akşamında ya da sahurda dille de niyet edilebilir. Dille niyet edilmesi, başta besmeleyle sonda orucun hayırlı ve Allah'ın rızasına muvafık olması yönünde dua ile tamamlandığında daha sevap olur. Kaza orucu için niyet ettim Allah rızası için kaza orucu tutmaya şeklinde niyet etmek uygun olacaktır. Bunun için ise kaza namazlarında olduğu gibi niyete ilk ya da son kaza orucu için ifadelerine yer verilir.

Kaza orucu için imsak vaktinden önce niyet etmek gerekir. Üzerinde kaza orucu borcu varken ölen anne babanın arkasından fidye verilebileceği gibi onların yerine kaza orucu da tutulabilir. Bu davranış dinde övülen bir davranış olarak bilinir. Bunun yanı sıra bu konuda hadis-i şerifler de vardır. Kaza orucu için fidye de verilir. Fidye en az bir kişinin sabah ve akşam yiyeceği yemek parası kadar olur. Fitre miktarı ile aynı olmaktadır. Kaza orucuyla kefaret orucu birbirine karıştırılmamalı. Kaza orucunu nedenli olarak ya da nedensiz olarak geçmişte Ramazan aylarında oruç tutmayan kişiler tutacaktır. Kaza orucu Allah'ın geçmişi telafi etmesi için açtığı bir tövbe ve rahmet kapısı olarak bilinir. Kefaret orucu da bir ceza olmaktadır. Oruç tutan bir kişi, oruca niyet eden bir kişinin sebepsiz olarak ve özürsüz olarak orucunu bozmasına ve dolayısıyla oruca karşı saygısızlık yapmasına karşılık olarak verilmiştir. Art arda iki kameri ay yani 60 gün tutulmaktadır. Bir de tutulmayan orucun kazası eklenir. Toplam 61 gün olur. Üzerinde birden fazla kefaret orucu borcu olanların Hanefi mezhebinde bir fetvaya göre bir tane kefaret orucu tutmaları yeterli olduğu belirtilmektedir. Kefaret orucunu tutmaya gücü yetmeyenlerin kişiler 60 fakire fidye ya da bu fidyeyi bir ya da birkaç fakire vermesi gerekmektedir.
" } ] }