{ "title": "Kuranda Oruç", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/kuranda-oruc.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:38", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kuran'da Oruç, İslam'ın beş şartından bir tanesi olan oruç hicri takvime göre Ramazan ayında bir ay boyunca Müslümanlara farz kılınmış bir ibadettir. Bunu dışında vacip olan oruçlar, müstehab oruçlar ve sünnet olan oruçlar da bulunmaktadır. Vacip oruçlar, adak oruçları ve bozulan nafile oruçların yerine tutulan oruçlardır. Müstehab oruçlar, pazartesi ve perşembe günleri, Şevval ayının ilk altı günü tutulan oruçlardır. Sünnet oruçlar ise muharrem ayının dokuz ve onuncu veya on ile on bir inci günleri tutulan oruçlardır.

Oruç tutmak büyük bir günahtır. Niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren güneş batıncaya kadar yemek yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç sadece aç ve susuz kalmak değil, her türlü kötülüklerden sakınmak anlamı da taşımaktadır. Allah'ın bütün emirlerinde olduğu gibi oruç ibadetinde de pek çok hikmetler bulunmaktadır. Maddi ve manevi pek çok faydalar vardır. Bizler orucu Allah rızası için tutmaktayız bun unla beraber, bize sağladığı faydaları da bilmek ve değerlendirmek durumundayız. Kişi oruçlu iken Allah'ın bütün bu yasak ve emirlerine riayet etmek zorundadır. Diğer yandan herhangi birine uyulmaması durumunda oruç bozulmuş olmaktadır. Ramazan ayında tutulan oruç farz oruçtur ve Ramazan ayı Müslümanlar arası yardımlaşma, nafile kılınan namazlar, zikirler verilen zekât ve sadakaların da yapıldığı bir ay boyunca oruç tutan Müslümanların kutladığı Ramazan Bayramı adı verilen bir bayram ile son bulmaktadır.

Kuran'da Oruç, Bakara suresinde geçmektedir. Bakara suresinin 183. Ayeti ile başlayan orucun farz kılınması ve Ramazan ayı orucu Bakara 184,185,187. Ayetler ile Ahzab suresi 35. Ayet de geçmektedir. Nisa suresi 92. Ayette, Maide suresi 89 ve 95'te oruç kelimesi kefaret yapılan günahların affı için kefaret orucu olarak geçmektedir.
" } ] }