{ "title": "Nafile Oruç", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/nafile-oruc.jpg", "date": "20.01.2024 12:45:08", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Nafile oruç, farz ve vacip oruçlar haricinde tutulan oruçların hepsine verilen isimdir. Nafile orucunun sünnet oruç, müstehap oruç, mendup oruç, tatavvu oruç olarak da adlandırılır. Nafile oruç mübah olan her gün tutulmaktadır. Nafile oruçkasten bazen kişinin yerine gününe gün olarak vacip orucu tutması gerekir. Nafile orucunun zorunlu olarak tutulmasını gerektirecek olan dinde bir neden yoktur. İsteyen daha fazla sevap kazanmak amacıyla kendi isteğiyle nafile oruç tutar. İsteğe bağlı olarak başlanmasına rağmen bir müddet sonra bozulacak olursa eğer yerine vacip olan kaza orucu tutmak gerekmektedir. Bunun nedeni de oruca Allah rızasıyla başlanmış olunmasıdır. Bozulduğu vakit Allah rızasını terk etmiş olacaksınız. Şafi ve Hanbeli mezhebine göre nafile orucu bozmak kazayı gerektirecek bir durumu olmamaktadır.

Nafile Oruç Tutmanın Sevap Olduğu Günler
Nafile oruç olarak yukarıda belirtilen günlerde oruç tutmanın faziletleri hakkında ve kişiye bu orucun kazandırdıkları hakkında pek çok hadis-i şerif bulunur. Bu günlerin belirlenmesinde, günlerin periyodik sıralaması incelendiği zaman rastgele seçilmiş günler olmadığı görülmektedir. Bundan dolayı oruç tutmanın bedenen ve ruhen faydası düşünüldüğü zaman yılın bazı günlerinin oruçlu olunmasında ve bazı günlerinin de yiyip içmek serbest bırakılmasının sağlık açısından faydası olacaktır. Bu oruçları bizzat Peygamber Efendimizin kendi de tuttuğu ve önerdiği için bu günlerde tutulan nafile orucunun ayrıca bir sünnet sevabı olur. Bunun yanı sıra haram ve mekruh olmayan günlerde kişiler istediği zaman nafile oruç tutarak sevabını alır.
" } ] }