{ "title": "Oruç Kimlere Farzdır", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/oruc-kimlere-farzdir.jpg", "date": "20.01.2024 18:11:23", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Oruç Kimlere Farzdır, Oruç İslam dininde yer alan bir ibadet biçimidir. Oruç her sene Ramazan ayında farz kılınan bir ibadetle birlikte bazı özel günlerde ve herhangi bir günde de tutulabilir. Oruç sabah namazıyla başlar akşam namazıyla son bulur. Sabah namazı ve akşam namazları arasında hiçbir şey yenilmez ve içilmez ve bütün günahlardan uzak durulur. Oruç İslam dini ibadetleri arasında Allah için yapılan tek ibadettir. Yüce Allah oruçla alakalı şöyle buyuruyor. 'İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, onu nefsime izafe ediyorum mükafatını da ben vereceğim. ' Oruç tutmak için belirli şartları taşımak gerekmektedir. Oruç tutmak için öncelikle Müslüman olmak gerekir, sağlık açısından oruç tutmayı engelleyecek bir hastalığının olması gerekir, aklı başında ve ergenlik çağının gelmiş olması gerekir ve yolcu olmamak gerekir. Bu şartları taşıyan herkese oruç farz kılınmıştır
Müslümanlığı kabul etmiş olan bir kişi eğer sağlığı yerindeyse ve yaşı da oruca müsaitse bu kişiye oruç farz kılınmıştır ve Ramazan ayındaki 30 günlük orucunu mutlaka tutmalıdır. Çünkü oruç İslam dininin temel taşlarındandır. Bürün şartları taşıyıp da oruç tutmayan bir Müslüman düşünülemez.

Yolculuk yapan bir kimseye oruç farz değildir. Fakat bununda farklı durumları vardır. Belirli bir mesafe yolculuk yapanlar için bu durum geçerlidir. Günümüzde bazı din adamları 90 kilometreyi aşan yolculuklarda oruç farz değil demektedir. Bu mesafeyi daha fazla söyleyen din adamları da mevcuttur. Fakat bütün din adamlarının ortak görüşü eğer yolculuk yaparken oruç tutulmamışsa bu oruç kaza edilmelidir. Örneğin 90 kilometre bir yerden bir yere gittiniz ve orucunuzu tutmak istediniz elbette bu orucu tutabilirsiniz. Fakat yapacağınız yolculuğun zor geçeceğini düşünerek oruç tutmadınız bu orucu kazaya bırakmanız gerekir.

Gebelere ve çocuk emziren kadınlara da oruç farz değildir. Gebelik durumunda tutulacak oruçlar bebeğe zarar verebileceği veya bebeğin yetersiz besleneceği için sakıncalı olabilir. Bu sebeple böyle bir vaziyeti taşıyan kadın oruçlarının tamamını kazaya bırakabilir veya yerine fidyesini verebilirler.

Ağır işlerde çalışan kimselerde oruçlarını tutmayabilir. Çalıştığınız iş ağır ve oruçlu hallerde herhangi bir rahatsızlık yaşayacağınızı düşünüyorsanız oruçlarınızı izinli günlerinizde kaza ederek tutabilirsiniz. İşiniz yorucu değilse fakat ben çok yoruluyorum gibi bahaneler oruç tutmaya engel değildir bu tamamen keyfi bir duruma girer bu nedenle farz kılınan oruçları tutmayarak günaha girmiş olursunuz.

Yaşlılık durumunda da oruç tutulmayabilir. Yaşlılar tutmadığı oruçlar için eğer maddi durumu iyiyse fidyesini vermelidir. Fakat maddi problemleri olan yaşlılar fidyeyi vermesi için çalışması gerekiyor ve çalışacak gücü yoksa fidyede vermeyebilir.

Müslümanlara farz kılınan oruçları vakti zamanında tutmalıyız ki orucun bütün sevabını da kazanalım. Özellikle ramazan ayında oruçlarımıza özen gösterelim çünkü ramazan ayında tutulmayan bir orucu başka bir zamanda tutmak isteseniz asla Ramazan ayındaki sevaba ulaşamazsınız. Oruç tutarak ibadetimiz başta olmak üzere vücudumuzu ve beynimizi de dinlendirebiliriz.
" } ] }