{ "title": "Oruç Niyeti", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/oruc-niyeti.jpg", "date": "20.01.2024 11:54:45", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Oruç Niyeti, Oruç İslam dininde yer alan en önemli ibadetlerden biridir. İslam dininin temel taşlarından olan oruç mübarek Ramazan ayında farz kılınmıştır. Ramazan ayından insanlar 30 gün boyunca oruç niyeti eder ve farzlarını yerine getirmeye özen gösterir. Oruç niyeti çok önemlidir. Oruç sadece ramazan ayında tutulmaz bazı özel günlerde de tutulur. Oruç tutmak bir ibadet biçimi olduğu için özel günleri ve ramazan ayını beklemeye gerek yoktur dilediğiniz zaman Allah'a ibadet etmek için oruç tutabilirsiniz. Oruç niyeti oruca başlamadan yani sabah ezanı okunmadan yapılır ve akşam ezanına kadar hiçbir şey yenilmez, içilmez, haramdan uzak durulur, kötü söz söylenmez, kalp kırılmaz ve Allah'a şükür edilir. Oruç tutan bir insan oruçluyken kazadan ve beladan uzak olur Allah onu kötülerden uzak tutar diye İslam dininde hadisler bulunmaktadır bu da orucun ne kadar önemli bir ibadet olduğunu gözler önüne sermektedir. Oruç niyeti edilirken gününe göre niyet edilir. Örnek verecek olursak ramazan ayında oruç tutan bir insan, niyet ettim Allah rızası için bugün ki ramazan orucumu tutmaya diye oruç niyeti yapar. Oruç niyeti etmeyi unutursanız bazı din adamları öğlen namazına kadar niyet edilebilir şeklinde yorumlar yapmaktadır bazı din adamları ise oruç niyeti etmek önemlidir fakat unutursanız eğer kalben o oruca gerçekten niyetlenmişseniz unutmanın herhangi bir sakıncası olmayacağını dile getirmektedir. Oruca başlarken niyet edildiği gibi orucun açarken yani akşam ezanı okunduktan sonra orucu açarken de niyet etmek çok önemlidir. Akşam ezanı okunduktan sonra da oruç duası edilir ve arkasından niyet ettim Allah rızası için bugün tuttuğum ramazan orucunu açmaya diye niyet edilmesi gerekmektedir.

Oruç insanların sağlığı açısından da çok önemlidir. Oruç tutulan günlerde vücut iyi bir şekilde dinlenir. Oruçluyken sürekli yemek yemek mümkün olmayacağı için vücudun sindirim sistemi dinlenecek ve yediğiniz iftar ve sahur vakitlerinde görevini daha iyi gerçekleştirecektir. Uzmanlar da oruç tutmanın ne kadar faydalı olduğunu çoğu zaman dile getirmektedir. Tıp dalında Ramazan ayı baz alınarak yapılan araştırmalarda 1 ay boyunca oruç niyeti edip arkasından ramazan orucunu yerine getiren insanlar sağlık açısından huzura ermektedir diye açıklamalar yapılmıştır.

Oruç niyeti edilirken din açısından bazı önemli noktalar da bulunmaktadır. Peygamber efendimiz oruç niyeti ederken zeytin veya hurma ile niyet edip orucunu tutar ve yine orucunu açarken de niyetini eder yine zeytin ve hurma ile orucunu açtığı söylenilmektedir. İslam dininde bu şekilde oruç niyeti etmenin sünnet olduğu söylenilmektedir. İnsanlarda ramazan ayında bu şekilde oruç niyeti etmeye özen gösterir ve ramazan ayında bütün market raflarında hatta sokaklarda da hurmalar daha sık görülür.

Oruç niyeti İslam dininde oruç ibadetini yerine getirmekten daha önemlidir. Kalben oruç niyeti edilmez ve farklı nedenlerden dolayı oruç tutulursa bu ibadet yerine geçmeyebilir. Yani bir kişi zayıflamak için oruç tutarsa o insanın oruç niyeti etmesine gerek yoktur çünkü o kişi ibadet için değil vücudunun daha iyi bir hale gelmesi için oruç tutmaktadır. Oruç niyeti sadece ibadet için oruç tutulunca yapılması gereken bir iştir. Oruç ibadetimizi yerine getirirken oruç niyetine özen gösterelim ve niyet etmeyi kesinlikle unutmayalım." } ] }