{ "title": "Oruç Tutmanın Faydaları", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/oruc-tutmanin-faydalari.jpg", "date": "19.01.2024 17:33:14", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Oruç tutmanın faydaları, Oruç, dinimizce İslam'ın beş şartından birisidir. Oruç her Müslüman kimseye farz kılınmıştır. Ramazan ayında tutulabileceği gibi nafile ibadet yerine ve ramazan ayında tutamadığımız günlerin yerine, ramazan dışında başka günlerde de oruç tutabiliriz. Ramazan ayının asli ibadeti olan orucun manevi birçok sevabı olduğu gibi maddi olarak ta, hayatın her alanında faydası çok bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından da vücut sağlığı için tavsiye edilen oruç, sağlık bakımından birçok faydası bulunmaktadır. Fazla yemek yemenin sağlığa olan zararlarının önüne geçmiş olacaksınız.

Dinimizce bize emredilen orucun beden ve ruh güzelliğine de birçok faydası vardır. Ömrü uzatmanın bir yolu da az yemek yemek olduğu yapılan uzun araştırmalar sonucunda da ortaya çıkmıştır. Oruç tutarken de az yemek yediğimiz için, vücudumuzu çoğu hastalıktan korurken, ömrü uzatmaya da yardımcı olmaktadır. Ayrıca kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, obezite, yağlanma gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olmaktadır. Bedenimizden zararlı toksinler atılıyor ve bu sayede kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Oruç tutarken yağ enzimleri çok hızlı çalışmaya başlar ve bu sayede yağ yakma hızı artar. Bir aylık oruç sonunda vücut buna alışır ve ramazan ayından sonra da kilo vermek kolaylaşır.

Orucun vücudumuza sağladığı faydalarından bir tanesi de kan dolaşımı daha hızlı çalışmaktadır. Sindirim sistemi oruç sayesinde dinlenmeye geçtiği için kan dolaşımı diğer bölgelere doğru artmakta ve böylece obezite ve kolesterolün açabileceği sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olmaktadır. Orucun fiziksel olarak sağladığı faydaların yanında psikolojik olarak faydaları da çoktur. Bu psikolojik rahatlamayla birlikte kalp çarpıntısı azalır. Strese bağlı oluşan hastalıkları engeller. Terleme, çarpıntı, ishal bayılma gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Yine oruç tutmak diyabet sorunu olan hastalara da yardımcı olmaktadır. Diyabetli kişilere az yemek yenmesi konusunda devamlı uyarılarda bulunulur. Diyabetin yol açacağı sorunları en aza indirir. Pankreas, glikoz miktarını dengelemek için çok fazla çalışmayacak ve fazla insülin salınımı daha az olur. Böbrek sorunu yaşayan hastalara da oruç iyi gelmektedir. Böbrekler bedenin kaybettiği su miktarını dengelemek için fazla çalışır ve yoğun bir görev yapar. Oruç tutmak su miktarı dengede olduğu için böbrek fazla yoğun çalışmadığı için dinlenmeye geçer. Tansiyon hastalarının kötü bir besin olan tuz, oruç tutulduğu için vücuda az girmekte ve tansiyon dengede tutulması kolaylaşmaktadır.

İnsanlar normal bir günde bilinçsiz bir şekilde sürekli yemek yeme çabasında olduğu için sindirim sisteminin dengesini bozulmaktadır. Bağışıklık sistemi de kontrolsüz çalışır ve birçok hastalığa davetiye çıkarır. Çok yemek yemenin yol açacağı sorunlar, vücudun dengesini ve yapısını bozmaktadır. Oruç tutan kişi bu tür rahatsızlıklardan kurtulmaktadır. Çünkü belirli saatlerde tüketilen yemekler sindirim sistemini yormuyor ve düzene sokuyor. Bağışıklık sistemi gereksiz çalışmaz ve az yemek yendiği için yabancı maddelerin vücuda girme olasılığı azalır.

Oruç sosyal anlamda da birçok fayda sağlamaktadır. Sağlığımıza yaptığı iyiliklerin yanında, ramazan ayının kutsal mübarek havası ile oruç tutan kimseler dayanışma, kardeşlik, iyimserlik, yardımlaşma duyguları daha ağır basmakta ve insanlar da anlayış son derece artmaktadır. Oruç tutan kişi de manevi hazzın en üst derecesine ulaşarak manevi olarak büyük bir rahatlamanın içine girmektedir. Akraba, eş, dost, arkadaşlarla birlikte iftar yemeklerinde ve sahurlarda buluşmayla ilişkiler daima iyi olur ve bağlar güçlenir. Oruç görüldüğü gibi her alanda bize fayda sağlar.
" } ] }