{ "title": "Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu", "image": "https://www.oruc.web.tr/images/sahura-kalkmadan-oruc-tutulurmu.jpg", "date": "23.01.2024 06:12:58", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu, Uzun yaz günlerinde Ramazan orucunu sahursuz tutmak çok zordur. Oruç tutma süresi yaz aylarında çok fazladır. Sahura kalkmadan oruç tutulabilir mi? Oruç tutmak nefis terbiyesidir. Sahur Ramazan'ın güzelliğidir. Sahura kalkmanın büyük sevapları var. Orucun geçerliliği ile ilgili doğrudan olmamakla birlikte oruç tutmayı biraz daha kolaylaştırmak adına Peygamber efendimizin bazı tavsiyeleri olmuştur. Bunların başında da sahur yapmak gelir. Dinimizce sahura kalkmak sünnet kabul edilir. Sahura kalkarak hem bir şeyler yiyerek oruç için enerji toplamış hem de bir sünneti yerine getirmiş seher vaktinin feyiz ve faziletlerinden yararlanmış oluruz.

Bu bakımdan bir yudum su ile bile olsa sahur yapmak ve sahur yemeğini elden geldiğince gecenin son vaktine rast getirmeye çalışmak uygun olur. Nitekim Peygamber efendimizin sahura kalkmayı teşvik eden birçok hadisi bulunmaktadır.

“Oruç tutmak isteyen sahurda bir şeyler yesin”
“Sahur yemeğiyle gündüz tutacağınız oruca güç kazanın”
“Sahura kalkın çünkü sahur yemeğinde bereket vardır”
Oruca niyet etmek gerekir. Ancak oruç tutma düşüncesi ile sahura kalkan kişi oruca niyet etmiş sayılır. Sahura kalkmak sünnettir.

Peygamber Efendimiz; bır bardak su bile içseniz sahura kalkın buyurmuştur. Büyük bir sevabı vardır. Sahursuz oruç tutulabilir. Bunun oruca bir zararı yoktur. Sahura kalkmayan kişi sahurun sevabından alamaz ve Peygamber Efendimizin sünnetini terk etmiş olur.

Hadis-i şeriflerde buyurulur ki:
Sahura kalkın, sahurda bereket vardır. [Buhari]
Sahur yemeği mübarektir, tamamı berekettir. Bir yudum su için bile olsa sahura kalkın! Allahü Teâlâ sahura kalkanlara salat ve selam ederler.

Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları magfiret eder, meleklerde onlar için dua eder.

Yedikleri helal olmak şartıyla hesaba çekilmeyecek üç kişi vardır: oruçlu, sahur yemeği yiyen ve Allah yolunda nöbet tutanlardırdır. [Nesaî]
Sahur yemeğine kalkmak Allah'ın size bağışladığı berekettir, bunu kaçırmayın! [Nesai]
Sahurda yemek yiyin, oruç tutmanıza yardımcı olun! [Beyhekî]
Sahura kalkmak Allah'ın size bağışladığı berekettir, bereketi kaçırmayın! [Nesai]
Bir lokma bile olsa sahur yemeği yiyin, çünkü onda bereket vardır. [Deylemî]
Müminin sahuru hurmayla olması ne güzeldir. [Ebu Davud]
Allahü Teâlâ, sahura kalkanlara rahmet eder. [Taberanî]

Sahursuz oruç tutulabilir, ama sahurlu oruç hem daha sağlıklıdır. Sağlık bakımından da günler uzun olduğu için mutlaka sahur yapılmalıdır. Aynı zamanda sünnet terk edilmemiş olur. Amaç sahurda yemek yemek değildir. Peygamberimizin bir sünnetini ifa etmektir.
" } ] }