Oruç Tutmanın Faydaları Oruç ve İslam Oruç, İslam dininin beş şartından biridir ve her Müslüman için farz kılınmıştır. Ramazan ayında tutulabileceği gibi, nafile ibadet olarak ve Ramazan ayında tutulamayan günlerin yerine, Ramazan dışında da oruç tutulabilir. Ramazan ayının asli ibadeti olan orucun manevi birçok sevabı olduğu gibi, maddi ve sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından da vücut sağlığı için tavsiye edilen oruç, fazla yemek yemenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini önler. Oruç ve Sağlık Faydaları Oruç tutmanın beden ve ruh sağlığına birçok faydası vardır. Az yemek yemenin ömrü uzattığı, yapılan uzun araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Oruç tutarken az yemek yediğimiz için, vücudumuzu birçok hastalıktan korurken, ömrü uzatmaya da yardımcı olur. Kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, obezite ve yağlanma gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Bedenimizden zararlı toksinler atılır ve bu sayede kilo vermeye de yardımcı olur. Oruç tutarken yağ enzimleri hızlı çalışmaya başlar ve bu sayede yağ yakma hızı artar. Bir aylık oruç sonunda vücut buna alışır ve Ramazan ayından sonra da kilo vermek kolaylaşır. Kan Dolaşımı ve Sindirim Sistemi Oruç, kan dolaşımını hızlandırır. Sindirim sistemi oruç sayesinde dinlenmeye geçer, bu da kan dolaşımının diğer bölgelere doğru artmasına neden olur. Bu şekilde obezite ve kolesterolün açabileceği sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olur. Psikolojik Faydalar Orucun fiziksel faydalarının yanı sıra psikolojik olarak da birçok faydası vardır. Bu psikolojik rahatlama ile birlikte kalp çarpıntısı azalır, stresle ilişkili hastalıkları engeller. Terleme, çarpıntı, ishal ve bayılma gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Oruç tutmak, diyabet sorunu olan hastalara da yardımcı olur. Diyabetli kişilere az yemek yenmesi konusunda sürekli uyarılarda bulunulur ve diyabetin yol açacağı sorunları en aza indirir. Pankreas, glikoz miktarını dengelemek için fazla çalışmaz ve insülin salınımı daha az olur. Böbrek sorunu yaşayan hastalara da oruç iyi gelir. Böbrekler, bedenin kaybettiği su miktarını dengelemek için fazla çalışır ve yoğun bir görev yapar. Oruç tutmak, su miktarı dengede olduğu için böbrekleri dinlendirir. Tansiyon hastalarının kötü bir besin olan tuz, oruç tutulduğu için vücuda az girer ve tansiyonun dengede tutulması kolaylaşır. Sindirim ve Bağışıklık Sistemi Normal bir günde bilinçsiz bir şekilde sürekli yemek yeme çabası, sindirim sisteminin dengesini bozar. Bağışıklık sistemi de kontrolsüz çalışır ve birçok hastalığa davetiye çıkarır. Çok yemek yemenin yol açacağı sorunlar, vücudun dengesini ve yapısını bozar. Oruç tutan kişi bu tür rahatsızlıklardan kurtulur. Belirli saatlerde tüketilen yemekler, sindirim sistemini yormaz ve düzenler. Bağışıklık sistemi gereksiz çalışmaz ve az yemek yendiği için yabancı maddelerin vücuda girme olasılığı azalır. Sosyal Faydalar Oruç, sosyal anlamda da birçok fayda sağlar. Sağlığımıza yaptığı iyiliklerin yanında, Ramazan ayının kutsal ve mübarek havası ile oruç tutan kimseler dayanışma, kardeşlik, iyimserlik ve yardımlaşma duygularını daha yoğun yaşar. Oruç tutan kişi, manevi hazzın en üst derecesine ulaşarak manevi olarak büyük bir rahatlama hisseder. Akraba, eş, dost ve arkadaşlarla birlikte iftar yemeklerinde ve sahurlarda buluşmalar, ilişkileri iyi tutar ve bağları güçlendirir. Görüldüğü gibi, oruç her alanda bize fayda sağlar. |